.
Media Art Festival Arad

exPOZIȚIE
17 oct. 2014

fotografie, proiecții și instalații video, instalații interactive, http:// + colecția permanentă a Muzeului de Artă Arad

 

atelier teoretic
18 oct. 2014

Towards The Newly Untitled --
tehnici mixte și estetici combinatorice

 

R.A.M.
Random Access Memory

“any byte of memory can be accessed without touching the preceding bytes”

Premiza expoziției este omniprezența fotografiei în peisajul vizual contemporan. Ne referim la spațiu (forme fizice, analog sau digitale, din imediatul senzorial) dar și la timp, experiențele trăite fiind concomitent înregistrate (regizate?). Rezultă o logică diferită, alternativă, unde evenimentele zilei se desfășoară în paralel, și uneori se intrepătrund; apar multiple variante ale prezentului-trecut. Aici, tehnologiile imagistice au rol exhaustiv și încearcă (aproape instinctiv) cartografierea întregului. Astfel, universul fotografiat / fotografiabil se răsfrânge, iar fiecare pas indică o nouă rută prin memorie.
>> Primul pas pe luna documentat printr-o serie de imagini analog, format mediu, Hasselblad >> prima fotografie a pământului din spațiu realizată în anul 1972 de către misiunea Apolo 17 >> fast forward lansarea Google Street view în 2007 care nu lasă niciun colț de pământ nefotografiat.
Raportul de scară oscilează de la nivel uman, cel al privirii, la perspectiva aeriană. Conform statisticilor în jur de 380 de miliarde de fotografii sunt create anual. În antropocen – actuala controversată epocă geologică în care omenirea a devenit o forță geologică ... să fi devenit fotografia însăși o forță geologică?
Care sunt părțile constitutive ale acestui sistem informațional avansat? Încă maleabil (soft) universul fotografic acționează totuși conform unor principii interne («the medium is the message» vezi Marshall McLuhan) și în perpetuitate în mediul digital (extinderea Internetului, infinitatea universului). Expoziția caută astfel căi de access, metode de analiză, prin intermediul esteticului. Înconjurați de imagini fizice sau virtuale, vizitatorii sunt invitați să privească dar să și interacționeze în spațiul expozițional.

 

Componente
1. Expoziție: fotografie, proiecții și instalații video, instalații interactive, net.art + colecția permanentă a Muzeului de Artă Arad. Propunerile artiștilor invitați reprezintă intervenții directe în spațiul muzeului, conceptualizate independent, dar prezentate în dialog cu actuala colecție permanentă. Dacă muzeul de artă are în principal rolul de custode, responsabil pentru protecția patrimoniului artistic al orașului, prin aceste intervenții căutăm activarea discursului muzeistic local, și aducerea lui în contemporan. Strategia curatorială suprapune lucrările contemporane celor istorice, din colecția muzeului, fără a bloca (sau inlocui) identitatea acesteia.
2. Platforma online -- media art http:// prezintă o serie de lucrări interactive, care vor fi selectate în urma unui apel la proiecte; cuvânt cheie: fotografia / photography. Domeniul www.mediaartfestival.ro va oferi vizitatorilor o experiență complementară parții de expoziție fizică, și în același timp va extinde raza de acces / interacțiune a expoziției.
3. Atelier teoretic: Towards The Newly Untitled -- tehnici mixte si estetici combinatorice, care se va desfășura în data de 18 octombrie. Prezentările individuale sau colaborative (aprox. 15-20 minute) vor fi urmate de sesiuni de discuții.
Cea mai pregnantă tendință din cîmpul artelor contemporane o constituie hybridizarea/fuzionarea tuturor mijloacelor de expresie estetică, fie ele tradiționale, moderne sau experimentale, îndeosebi după presiunea noilor tehnologii digitale de creație și comunicare...
Noile forme de expresie rezultate din acest enorm melting pot, sunt extrem de variate și mai ales versatile, putând fi înțelese prin asociația liberă a următoarelor cuvinte-cheie: fotografie, instalație, multimedia, interactivitate; mixied-media, alăturare, suprapunere / surimpression, incastrare, palimpsest, colaj, montaj etc.

 

În cazul expoziției R.A.M., în sălile muzeului arădean de artă sînt expuse lucrări artistice realizate cu mijloace tradiționale sau moderniste, aparținînd istoriei culturale locale, începînd cu prima Pinacotecă din anul 1913 și continuînd pînă în zilele noastre. Acestora li se alătură, se suprapun sau sunt încastrate lucrările realizate special pentru acest eveniment de către artiști, cu precădere tineri. Rezultatul poate fi circumscris ca o instalație multiplă, conținînd zece Instalații individuale, fiecare cu cîte două Dispozitive: cel istoric și cel contemporan, puse pe simeze și în spațiu, în așa fel încît să provoace un dialog interactiv între medii, între mijloacele specifice de creație ale epocii respective și între conținuturi.
Dorim să provocăm o dezbatere legată de rolul curatorului, criticului, al istoricului și respectiv al instituțiilor culturale în acest peisaj hyper-fotografic. În actualul context artistic din România, precum și în plan internațional, în ce măsură poate fi vorba de o “integrare” a celor două regimuri de reprezetare care se suprapun - cel istoric și cel contemporan? Să fie mai degrabă vorba de o adecvare / inadecvare? Poate aici intr-adevar pot aparea alternative la actualul discurs critic, curatorial, și (de ce nu) de educație artistică. >> Platforma critică este deci din principiu colaborativă, iar ipotezele de lucru individuale vor fi testate în cadrul acestui atelier.


“any byte of memory can be accessed without touching the preceding bytes”
participanȚi

dynamic photoformes

Modulab
Nita Mocanu
Monica Vlad
Călin Dan
Claudiu Cobilanschi
Sandor Bartha
Florin Hornoiu
Sergiu Sas
Svetlana Petrovici
N.E.U.R.O.
flo’
Bogdan Tomsa
Mihai Salajan
Levente Kozma
Adrian Sandu
Ioan Paul Colta
Mihai Pacurar
gH
Bogdanator
kinema ikon
reVoltaire

Salon Video ]hiatus[

un proiect:
Daniela Pălimariu
Luminița Apostu
artiști:
Dragoș Bădiță
Ingrid Wildi Merino
Itziar Barrio
Vlad Basalici
Maelle Cornut
Álvaro Negro
Raluca Popa
Adina Mocanu
Mircea Nicolae
Ana Ciceala
Dan Acostioaei

media art http://

Melancholy Maaret
César Escudero Andaluz
Guido Segni
Mario Santamaría
Florin Bobu
Liliana Basarab
Marius Jurca
Denisa Nistor
Gui Castor

atelier teoretic

Towards The Newly Untitled --
tehnici mixte si
estetici combinatorice


Ileana Selejan
Judit Angel
Horea Avram
Ioana Calen
Călin Dan
Simona Dumitriu
Eleonora Farina
Diana Marincu
Adriana Oprea
Daniela Pălimariu
Adriana Pantazi
Stefan Tiron
George Sabau

MEDIA ART FESTIVAL ARAD 2014

 

ART MUSEUM ARAD

 

ORGANIZATORI

R.A.M. /// Random Access Memory

Media Art Festival Arad

CURATORI:
Calin Man
Ileana Selejan

ORGANIZATOR:
Primaria Municipiului Arad

PARTENERI:
Muzeul de Arta Arad
kinema ikon
: B A R I L

Art Museum Arad, Gh Popa 2-4, Arad, Romania
17 - 18 octombrie 2014

expozitia va fi deschisa in perioada 17 octombrie - 14 noiembrie 2014
orar: M-D: 9.00-17.00 / L:inchis

mediaartarad@gmail.com

Facebook

SPONSORI:
Lasting System / Gordian / Filip Spedition